Moderne fortolkning af klassisk landsted
Maj 2024
Da Lene og John skulle bygge hus i landzone, var der flere krav at leve op i forhold til både placering og størrelse. De krav tog parret imod med åbne arme og tænkte kreativt med udgangspunkt i at være tro mod omgivelserne.
For Lene og John opstod drømmen om at bygge nyt, da en fantastisk naturgrund kom til salg. Samtidig var de et sted i livet, hvor deres tre børn var flyttet hjemmefra, og hvor de var begyndt at overveje at vinke farvel til deres store hus i to etager, som krævede en del vedligeholdelse både inde og ude.
”Vi var gået lidt kolde i at holde et stort hus og en krævende have og drømte om noget vedligeholdelsesfrit,” fortæller Lene.
Parret havde i nogle år haft et godt øje til en grund, som lå skønt med udsigt over eng og sø midt i parrets daglige gåtur med hunden og deres løbe- og cykelrute.
På grunden lå en gammel, faldefærdig og trelænget landejendom, som stod ødelagt og uden tag på. Der var fare sammenstyrtning, hvorfor det var svært at nærme sig, men grunden og omgivelserne talte for sig selv.
Da stedet kom til salg for anden gang på tre år, hvor det havde stået uberørt, slog de til.
Genskabning af original stil
Det stod klart for Lene og John, at de gerne ville bygge et nyt hus, som var en moderne fortolkning af det oprindelige landsted.
”Vi kunne godt lide tanken om at bibeholde bondegårdsstilen og at gennemføre det trelængede look,” forklarer Lene.
”Og når vi skulle bygge i en etableret landsby, så skulle huset passe ind og ikke larme for meget i sit udtryk, forklarer John.
”Huset skulle også passe til naturen, og vi ville gerne lade det meste af grunden være en naturgrund,” tilføjer han.
Grunden er 15.000 kvm, og Lene og John har blandt andet sået både blomstereng og plantet masser af frugttræer.
Tre huse skaber både symmetri og fremtidssikring
Der var en del regler og krav at leve op til i udformningen af det nye hus, fordi adressen ligger i landzone. Samtidig var der søbeskyttelse, åbeskyttelse og fortidsmindebeskyttelse at tage hensyn til, men Lene og John tog det som en spændende udfordring på rejsen mod deres kommende hjem.
En af reglerne var blandt andet, at et nyt hus på grunden kun måtte blive bygget der, hvor soklerne på det oprindelige hus havde stået, og derfor kunne hovedhuset ikke blive større end 129 kvadratmeter.
”Vi fandt ud af, at vi var nødt til at tænke anderledes i forhold til kvadratmeter. Det gav ikke mening at købe så stor en grund og så ikke at bygge større, siger John.
Løsningen blev at bygge tre huse på grunden – et hovedhus, en garage og et anneks, hvor hovedhuset og annekset er bundet sammen af et orangeri.
”På den måde har vi fået genskabt det trelængede look, som samtidig giver os den helt optimale indretning af vores hjem,” siger Lene.
John er selvstændig og arbejder til daglig fra annekset, som samtidig er indrettet med værelser og badeværelse til parrets børn, når de er hjemme på besøg. Orangeriet binder de to huse til beboelse sammen og har gulvvarme og pejs.
En god proces
Når Lene og John tænker tilbage på både planlægnings- og byggeprocessen, er det udelukkende med gode tanker.
”Vi oplevede ingen begrænsninger hos HusCompagniet,” siger Lene og fortsætter:
”Vi har oplevet, at alle dem, vi har talt med, har været kompetente og har været gode til at tænke langsigtet. De udfordrede os på flere ting og fik os til at tænke over nogle ting, vi ikke selv havde overvejet – f.eks. at få jordvarme og at få gjort huset klar til både elbils-ladestander og sikret, at spærrets konstruktion kan bære et solcelleanlæg på sigt.”
”Samtidig var tegnestuen supereffektiv i forhold til at sikre, at vi fik mest muligt ud af kvadratmeterne og til at få idéerne frem,” tilføjer hun.
”Der var mange, der spurgte, hvorfor vi ikke selv stod for det,” fortæller John, der selv har erfaring fra ejendomsbranchen.
”Men jeg er lykkelig over, at vi ikke selv stod med f.eks. al den koordinering mellem håndværkere.”
Nyder livet i det perfekte resultat
I dag nyder Lene og John mest af alt at have følelsen af at bo midt i naturen, selvom det egentlig ikke er langt fra byen.
”Vi er jo blevet de rene ornitologer, og dagligt hilser vi også på ræven, rådyr og fasaner,” siger Lene.
Samtidig er parret glade for både at have lave omkostninger til forbrug og et minimalt tidsforbrug på vedligehold.
”Vores strømregning inkl. varme i det her hus er lavere end vores elregning alene i det gamle hus, hvor der var fjernvarme. Det er helt vildt – vi bruger stort set ingen penge på energi,” fortæller John.
”Hvis vi skulle bygge igen med de erfaringer, vi har gjort os nu, så var vi endt med det samme resultat,” siger Lene.
Læs også: Maria og Jens er bidt af at bygge nyt "Vi elsker at bo i et hus, som ikke kræver alt muligt af os"
Husk at besøge vores udstillingshuse
Kig forbi, og få en snak med vores dygtige byggerådgivere - de er klar til at hjælpe jer videre med jeres boligdrøm. De fleste udstillingshuse har åbent hver weekend, enkelte er åbne efter aftale. Se adresser og åbningstider nedenfor.